Eşya, işlevini kimyasal yapısına göre daha yüksek bir seviyede belirleyen spesifik bir şekil, yüzey veya tasarım verilmiş olan her tür nesne anlamına gelmektedir (örneğin, tekstil, elektronik çipler, mobilya, kitaplar, oyuncaklar, mutfak aletleri gibi mamul ürünler).
Eşya içindeki madde miktarı yıllık toplam bir tondan fazla ise ve maddenin normal ya da öngörülebilir kullanım koşullarında salınım yapması tasarlanmış ise kayda tabidir. Kayıt yükümlülüğü eşya üreticisi olunması veya eşyanın ithal edilmesi durumunda bu kullanım için kaydedilmemişse ithalatçıya uygulanır.
Buna göre kumaş üretiminde veya mobilya imalatında kimyasal kullanımı eşya içerisinde kullanımı ifade eder. Eğer bu ürünlerden salınım öngörülüyorsa yıllık bir ton üzeri kullanım Kayıt yükümlülüğü getirmektedir.
Eşyaya uygulanacak hükümlerin belirlenmesinde yapılacak ilk adım hangi maddelerin eşya olup olmadığına karar vermektir. Nesnenin KKDİK kapsamında eşya tanımına uygun olup olmadığının belirlenmesi için nesnenin özelliklerinin ve işlevinin derinlemesine değerlendirilmesi gerekmektedir.
Eşya içerisinde kayıt edilmesi gereken bir madde var ise eşyanın üreticisi ya da ithalatçısı Bakanlığa kayıt dosyası sunmak durumundadır. Kayıt dosyası yükümlülüğü genel olarak madde üreticisi veya ithalatçısının yükümlülüğü ile aynıdır. Ancak 10 ton ve üzeri maddeler için, PBT,vPvB olarak sınıflandırılan maddeler için hazırlaması gereken kimyasal güvenlik raporunda eşyanın maruz kalma değerlendirmesi, risk karakterizasyonu, kullanma safhası ile atık safhası da dahil edilmelidir.