Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmeliğin (KKDİK) tedarik zinciri içerisinde belirlediği önemli aktörlerden birisi de alt kullanıcılardır. Alt kullanıcı imalatçı veya ithalatçıdan farklıdır. Yönetmeliğe göre alt kullanıcı, bir maddeyi kendi endüstriyel ve profesyonel faaliyetleri sırasında madde olarak, karışım içinde ya da eşya içinde kullanan, dağıtıcı veya tüketici olmayan Türkiye’de yerleşik gerçek ya da tüzel kişiyi ifade eder.
Genel kural olarak endüstriyel bir ham maddeyi üreticiden satın alıp karışım uygulaması yapan birçok firma alt kullanıcı konumundadır. Ancak aynı firma belirtilen kimyasalları yurt dışından tedarik ediyorsa bu kez de ithalatçı pozisyonunda bulunarak, ithalatçı yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
Alt kullanıcının yükümlülüklerine genel olarak bakacak olursak,
Güvenlik bilgi formlarındaki uygun önlemleri belirlemek ve uygulamak,
Maruz kalma senaryosu veya senaryodan kaynaklı bir bilgi aldıklarında, mevcut kullanımın kapsanıp kapsanmadığını kontrol etmek ve oradaki koşullara uyup uymadığını belirlemek,
Eğer kulanım maruz kalma senaryosunda değilse, eklenmesi için tedarikçi ile iletişim kurmak,
Maddenizin zararlılığı hakkında yeni bir bilgiye sahip olunduğunda veya iletilen risk yönetim önlemlerinin uygun olmadığına inanılan durumda tedarikçi ile temasa geçmek,
Madde veya karışım piyasaya arz ediyor (ör. formülatör) veya eşya üretiyorsa, güvenli kullanım için müşterilere uygun bilgiyi sağlamak,
Kullanılan maddeyle ilgili izin veya kısıtlama hükümlerine uymak, (Uyulması gereken şartlar ve ilgili bilgi tedarikçiniz tarafından ve genellikle bir güvenlik bilgi formunda verilir)
Kullanım koşullarını kayıt ettirenlere bildirmek, (Tedarik zincirindeki iletişimi sağlayabilmek için (tercihen sektör organizasyonu aracılığıyla), tipik kullanımları ve kullanım koşullarını kayıttan önce kayıt ettirecek olanlara bildirmek gereklidir çünkü kayıt ettirenler, kimyasal güvenlik değerlendirmelerini ve sonucunda oluşan maruz kalma senaryolarını tedarik zincirindeki alt kullanıcıdan aldığı gerçekçi bilgilere dayandırmalıdır.)
Risk azaltım önlemlerini belirlemek ve uygulamak, (Alt kullanıcı kimyasal güvenlik değerlendirmeleri ve raporlama yükümlülükleri KKDİK’in Beşinci Kısım’ında yer almaktadır. KKDİK kapsamında tedarik zincirinde bilgi iletişimi ve güvenlik bilgi formlarının oluşturulması KKDİK Altıncı Kısım’da yer alır. Beşinci ve Altıncı Kısımların hükümleri, güvenli kullanımın diğer mevzuatla sağlandığı veya KKDİK uygulamaları dışında kalan, minimum risk teşkil eden bazı madde ve karışımlara uygulanmaz.)